Schack är ett väldigt komplicerat spel som tar mycket lång tid att bemästra. Det finns många olika drag som varje pjäs kan göra och det gäller att hela tiden ligga tre steg före sin motståndare. Schack spelas alltid på en spelplan som är formad som en kvadrat och utrustad med ett rutnät av 8×8 rutor. Shack spelas mellan två spelare som väljer de svarta eller vita pjäserna. Grundregeln är att den som spelar med vita pjäser alltid börjar spelomgången. Själva målet med spelet är att du ska ställa din motståndares kung i det som kallas för schack matt. Då kan kungen inte undkomma dina pjäser hur den en gör.

Vad finns det för pjäser i schack?

Alla spelare har varsin dam och varsin kung. Dessa är de mest värdefulla symbolerna som du måste skydda till varje pris. Speciellt kungen som är helt avgörande för om du vinner spelet eller inte. Båda spelarna har sedan två stycken torn, två hästar och två löpare. Dessa står bak i schackfältet och har lite mer avancerade rörelsemönster än vad de andra pjäserna framför har. Till sist har varje spelare 8 bönder som står framför alla andra pjäser. Dessa kan bara röra sig framåt och är oftast de pjäser som blir utslagna först. Dessa ska leda dig fram till de mer värdefulla pjäserna.

Vad finns det för regler vid tävlingar?

Om du tävlar på riktigt i schack finns det vissa regler som du ska förhålla dig till. En av dessa är att om du vidrör en pjäs så måste du förflytta denna pjäsen. Du får alltså inte ändra dig och ta en annan. Det finns också en regel som säger att om du har släppt en pjäs på en ruta så får du inte ångra dig och flytta tillbaka denna pjäsen, Många tävlingar har också en klocka som räknar ner tiden för att spelarna inte ska ha obegränsat med betänketid. Detta kan dock variera beroende på vilken tävling du deltar i.